PFAS in honing: Hoe zit het met Groningse Honing?

Gepubliceerd op 27 september 2024 om 10:18

In de afgelopen jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor de aanwezigheid van PFAS (Per- en Polyfluoralkylstoffen) in ons milieu. PFAS zijn chemische stoffen die moeilijk afbreekbaar zijn en in verband worden gebracht met mogelijke gezondheidsrisico’s. Ze komen voor in grondwater, de bodem en zelfs in voedselproducten. Voor veel consumenten rijst daarom de vraag: hoe zit het met honing en PFAS, en specifiek onze Groningse Honing?

Wat zijn PFAS?

PFAS zijn synthetische stoffen die al tientallen jaren worden gebruikt in allerlei producten, van antiaanbaklagen op pannen tot waterafstotende kleding. Omdat PFAS niet gemakkelijk afbreken, blijven ze lang in het milieu en kunnen ze via de bodem en het water in de voedselketen terechtkomen, waaronder ook in honing. De zorgen hierover zijn terecht, aangezien blootstelling aan hoge concentraties PFAS schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

Onze honing wordt getest op PFAS

Bij Groningse Honing nemen we de zorgen van onze klanten zeer serieus. We hebben onze honing daarom laten onderzoeken door een onafhankelijk laboratorium om de mogelijke aanwezigheid van PFAS te testen. Uit de resultaten blijkt dat de PFAS-waarden in onze honing nauwelijks voorkomen en ver onder de toegestane norm liggen. Dit betekent dat onze honing veilig is voor consumptie en je met een gerust hart kunt genieten van dit pure natuurproduct.

Het belang van transparantie en kwaliteit

Als imker hechten we veel waarde aan de kwaliteit en zuiverheid van onze honing. Onze bijen verzamelen nectar uit de ongerepte natuur van Groningen, en we zorgen ervoor dat onze bijenkasten zich in schone, niet-vervuilde gebieden bevinden. Daarnaast blijven we onze honing regelmatig testen om ervoor te zorgen dat de PFAS-waarden ruim binnen de wettelijke normen blijven.

Conclusie

Hoewel PFAS een groot milieuprobleem vormen, laten de resultaten van onze Groningse Honing zien dat de aanwezigheid van PFAS in onze honing verwaarloosbaar is en ruim onder de wettelijke limiet blijft. Wij blijven ons inzetten voor de productie van zuivere, natuurlijke honing, zodat jij kunt blijven genieten van een gezond en veilig product. Heb je nog vragen over PFAS of onze honing? Neem gerust contact met ons op, we vertellen je graag meer!

Met Groningse Honing kies je voor pure kwaliteit en transparantie – rechtstreeks uit de natuur van Groningen, met liefde van de imker.